Boje u dizajnu i njihov UTICAJ na KORISNIKA

Boje u dizajnu i njihov UTICAJ na KORISNIKA

Činjenica je da smo svakodnevno okruženi bojama, ali da li poznajemo i njihov uticaj na nas? Ako pažljivo poglamo stvari oko sebe, vide’emo da smo okruđeni velikim brojem nijansi i paleta boja. Ljudi možda ne primećuju koliko su živopisne svakodnevne stvari, ali boje imaju značajan uticaj na naše ponašanje i emocije. Danas postoje čitave studije koje se bave pitanjem boja I njihovog uticaja na ljude. Hajde da definišemo značenje boja i pregledamo neke savete o odabiru odgovarajućih boja za dizajn.

ZNAČENJE BOJA

Da bi preneli poruku poruku i korisnike pozvali na akciju, dizajneri moraju razumjeti šta boje znače i kakvu reakciju izazivaju. Pa da počnemo…

 

CRVENA

POVERENJE, MLADOST, MOĆ

Crvena boja obično se povezuje sa strastvenim, snažnim ili agresivnim osećanjima. Ona simboliše i dobra i loša stanja uma i duše, uključujući ljubav, poverenje, strast i bes. U dizajnu, upotreba crvene boje je efikasan način za privlačenje pažnje korisnika. Takođe, preporučljivo je da se crveno upotrebljava kako bi se izbegle negativne reakcije.

04_kappa-shoes

Kappa Shoe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NARANDŽASTA

TOPLINA, ENERGIJA, PRIJATELJSTVO

Boja koja donosi osećanje uzbuđenja. Kombinacija crvene boje (moć) i žute prijateljstvo, dovodi do osećaja motivacije, entuzijazma i ljubavi. Odražava duh kreativnosti i avanture.

ab31194873d0d2b4880cabcc41ccb0ad--design-posters-poster-designs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŽUTA

SREĆA, OPTIMIZAM, TOPLOTA

Boja sreće koja simbolizuje sunčevu svetlost, radost i toplinu. Žuta ima jedno od najsnažnijih psiholoških značenja. Korisnici koji vide žute boje u dizajnu mogu osetiti inspiraciju i samopouzdanje. Sa druge strane previše žutog može dovesti do negativnih reakcija kao što je osećaj anksioznosti ili straha.

 

byt_guitar_digital_sm

“Ketchup and Mustard” Studio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZELENA

MIR, RAST, ZDRAVLJE

Sa opravdanim razlogom se naziva boje prirode, ravnoteže i harmonije. Zelena donosi osećanja smirenosti. Takođe, to je znak rasta i neiskustva. Ima više pozitivne energije od većine drugih boja, ali ponekad se povezuje sa materijalizmom. Dizajn u zelenim bojama savršeno odgovara proizvodima povezanim s prirodom.

 

 

high-life-10-october-2013

Studio Muti – “50 Shades of Green” cover story

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLAVA

POVERENJA, STABILNOST, ZAŠTITA

Često se koristi u predstavljanju korporativnih slika zato što predstavlja boju poverenja. Obično pokazuje pouzdanost, može korisnicima da smiri osećanja. Međutim, kao hladna boja, ona se takođe povezuje sa rastojanjem i tugom, tako da dizajneri moraju da održe balans u korišćenju plave boje.

 

LOGOTYPE, Samsung, Intel, HP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LJUBIČASTA

LUKSUZ, KREATIVNOST, MUDROST

Boja misterije I magije koja je dugo povezivana sa bogatstvom, luksuzom. Mečavina energije crvene i plave, uspostavlja ravnotežu snage i stabilnosti. Međutim treba biti oprezan pri korišćenju jer velika koncentracija boje može da odvrati pažnju korisnika.

e6d5a707a6da7e9acff5274bf3342b14--skincare-packaging-brand-packaging

Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRAON

ISKUSTVO, POUZDANOST, ZAŠTITA

 

Boja bezbednosti i zaštite. Dizajneri obično koriste braon kao boju pozadine u različitim nijansama, od veoma lagane do duboke. To donosi osećaj topline i udobnosti za dizajn. Takođe, može se koristiti za prikaz iskustva i pouzdanosti.

1013e285424a6c36af076522ce0835bf--product-ideas-product-design

Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CRNA

SOFISTICIRANOST, ISKUSTVO

Crna ima veliki broj značenja. S jedne strane povezuje se sa tragičnim situacijama i smrću, označava misteriju a sa druge strane može predstavljati tradicionalno, moderno, ozbiljno. Sve zavisi od toga kako se koristi i koje boje ide uz crnu. Crna se dobro slaže sa bilo kojom drugom bojom, tako da je idealna za pozadinu. Dizajneri je često koriste za postavljanje kontrasta.

FUTU_027_850

Futu Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BELA

JEDNOSTAVNOST, MIR

Označava čistoću i nevinost, kao i celovitost i jasnoću. Bela se često povezuje sa praznim papirom koji motiviše ljude da generišu nove ideje. Međutim, previše bele može izazvati osećanja izolacije i praznine. U dizajnu, bela se obično koristi kao boja pozadine posebno za resurse za koje je čitljivost ključni deo.

 

Lars-Tornoe

Lars Tornoe

 

 

 

By: Kvart

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.